Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, Primăria municipiului Chișinău urează tuturor copiilor, dar și părinților, o vacanță de vară interesantă în continuare, creativă și activă, plină de emoții si experiențe pozitive. Și cel mai important – o vacanță în siguranță!

Pentru asigurarea siguranței copiilor pe timpul vacanței de vară, venim cu câteva recomandări pentru părinți:

 1. În perioada vacanței de vară, mulți copii rămân acasă singuri în timp ce părinții merg, în continuare, la muncă. Trebuie să țineți minte că:
 • Nu puteți lăsa fără supravegherea unui adult un copil mai mic de 12 ani;
 • Copiii trebuie să cunoască numerele de telefon importante: ale părinților, de la poliție, pompieri și urgență (scrise de părinți pe o foaie și lipită pe ușa de la frigider);
 • Obiectele periculoase (chibriturile, brichetele, medicamentele, obiecte ascuțite și altele) urmează să fie ascunse de ochii copiilor.
 1. Totodată, încurajăm părinții să discute deschis cu copiii lor, să-i învețe cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, să se asigure că acesta cunoaște:
 • Numele complet al părinților;
 • Numărul de telefon;
 • Precum și adresa acestora.

Explicați-le copiilor potențialele riscuri și măsurile de prevenire:

 • Să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
 • Să fie prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător! Să nu primească nimic de la persoane necunoscute sau despre care au puține informații;
 • Să evite frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
 • Să fie atenți la „lumea virtuală”! Să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet;
 • Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.);
 • Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice.
 1. Să urmăriți ca în timpul călătoriilor cu mașina, indiferent de cât de lung este drumul, copilul are cuplată centura de siguranță. Părinții trebuie să fie un exemplu în acest sens. Potrivit legii, dacă aveți copii cu vârsta până la 12 ani, vă obligați să aveți pentru ei scăunele speciale.
 2. Dacă drumul este lung, din când în când faceți popasuri, ieșiți împreună cu copiii din mașină, pentru a face gimnastică și pentru a respira o gură de aer proaspăt.
 3. Sub niciun pretext părinții nu trebuie să lase copiii singuri în mașină, nici chiar pentru câteva minute și chiar dacă mașina este descuiată. În special vara, mașina se încălzește foarte repede, iar temperatura prea înaltă poate afecta sănătatea copiilor. Odată ce lasă undeva mașina, părinții trebuie să fie siguri că nici un copil nu a rămas înăuntru.
 4. Odată ce s-au cazat la hotel, părinții trebuie să încuie ușile balcoanelor și geamurile. Aparatele electrice trebuie să fie puse departe de ochii copiilor. Înainte de a îmbăia copilul, nu uitați să verificați temperatura apei. De asemenea, dacă copilul doarme într-un loc nou, se recomandă, mai ales în cazul copiilor mici, să fie culcați pe paturi joase sau chiar la podea pe o saltea.
 5. Părinții nu trebuie să lase fără supraveghere copiii care se joacă în preajma apei, inclusiv bazin.
 6. Dacă toată familia decide să facă o plimbare pe jos, părinții trebuie să se gândească bine asupra itinerarului care trebuie să fie adaptat la vârsta și capacitatea copilului. De asemenea, părinții trebuie să aibă cu ei suficientă apă, hăinuțe și încălțăminte comodă. La plimbare nu aveți voie să scăpați copiii din ochi.
 7. Scăldatul este admisibil doar în compania părinților. Dacă mergeți la piscină sau pe plajă, întotdeauna trebuie să aveți copilul în vizor. Copilul urmează a fi învățat să înoate încă de la o vârstă fragedă – undeva pe la 5 ani.
 8. Măsurile de precauție în timpul plimbărilor cu biciclete, role si scuter. Cele mai simple și mai eficiente măsuri de precauție – casca de protecție, genunchiere și cotiere. Aceste ustensile de protecție vor proteja copii de traume serioase în cazul în care au nenorocul să cadă. Este important să le explicați copiilor că este periculos să se plimbe cu bicicleta, rolele sau scuterul pe drumurile cu circulație rutieră intensă.
 9. Pentru a evita deshidratarea unui copil trebuie să bea în zi minim jumătate de litru de apă, în special pe timpul verii. Ideal este să aibă propria lui sticluță cu apă și să aveți grijă ca această să fie permanent plină.
 10. Pentru a preveni supraîncălzirea organismului, învățați-i pe copii că trebuie să-și pună ceva pe cap atunci când ies din casă și să folosească cremă pentru protecția solară, pentru a evita influența nocivă asupra pielii a razelor solare.
 11. Evitați expunerea la soare între orele 10.00 – 17.00.
 12. Elaborați pentru copii un orar al zilei pentru perioada vacanței. Orarul trebuie să includă graficul alimentar, orele pentru jocurile active și plimbările comune regulate.
 13. Organizați o odihnă activă pentru copii, exercițiile fizice au foarte multe beneficii.